Last minute call - et par staldfiduser til den uøvede før DHL løbet

Last minute call - et par staldfiduser til den uøvede før DHL løbet
Er du én af de mange, som din arbejdsplads har tilmeldt DHL Stafetten - måske for første gang. Eller har din løbetræning mest været et nytårsforsæt, som du ikke lige er nået til endnu. Fortvivl ikke - hjælpen er nær: Vores egen Rune Bækgaard, der er blandt Danmarks bedste eliteløbere på netop 5.000 meter distancen, giver dig her et par små tricks til ikke blot at overleve, men at komme godt ud af starthullerne - og sikkert i mål på et af verdens største motionsløb.

Hold dig i gang 

Nu - med få dage tilbage til løbsstart - skal du ikke panikke, selvom du ikke er vant til at løbe jævnligt. Gå nogle raske ture, evt. i luntetrav - og alt afhængig af din grundform. Men lad være med at presse fysikken, så risikerer du bare tunge ben på løbsdagen. Du kan også tage cyklen og lære ruten rundt, så du bedre kan disponere dine kræfter i forhold til bakker og andre udfordringer, når det virkelig gælder. Og husk så de sidste dage at sørge for rigelig søvn og hvile - en dejlig undskyldning for at udskyde havearbejdet lidt.
 

Brændstof på motoren

Slap af, spis sundt og gerne rigeligt - men ikke tungt: Store, røde bøffer giver ikke ekstra energi, men en tung fordøjelse. På løbsdagen skal du holde blodsukkeret stabilt. Ikke for meget kaffe og the - og kun først på dagen: Begge dele dehydrerer. De sidste to-tre timer inden start behøver du faktisk ikke at spise noget. Føler du dig sultent, så spis f.eks. lyst brød med honning, en banan eller en håndfuld rosiner. Sørg for at drikke rigeligt, men helst ikke den sidste halve time - tissepauser er ødelæggende for din tid. Proteinbarer og gels behøver du ikke til en så forholdsvis kort distance, som en 5 kilometer tur er.

Det mentale

Hvis du har været ruten rundt inden løbet, kan du sikkert genkalde dig de steder, hvor det bliver hårdt. Prøv at forestille dig situationer, hvor det er op ad bakke eller når det et stykke inde i løbet kommer til at gøre ondt og dine lunger hiver efter vejret - her skal du tænke positivt, øve dig i at overvinde din lyst til at give op. Husk også at pakke dine ting aftenen før, så du kan gå velforberedt i seng: løbegrejet (bestemt ikke nye løbesko, men dine ynglings, som fødderne kender så godt) og skifte- eller overtrækstøj, så du ikke bliver unødig kold før og efter løbeturen.

Til start

Det er vigtigt med opvarmning: hop og lunt lidt rundt i 10-15 minutter. Afstem med de andre på holdet, hvornår I hver især ca. skal starte og vær i afgangsområdet i god tid. 
Nu går starten - det samme gør adrenalinet direkte i blodet. Det er nærliggende at sætte fuld fart på fra start, men lad dig ikke rive med af stemningen. Uøvet eller ej må du ikke lægge for hårdt ud men starte kontrolleret. Mærk efter og vent med at skrue op for gassen, indtil du er godt halvvejs. Så ved du lidt om, hvad der er tilbage på batterierne til resten af turen, så du kan bruge de sidste ressourcer i fin stil foran tilskuerne på opløbet.  
Det er svært at få en hurtig tid i DHL Staffetten, fordi der er så mange deltagere, der alle vil konkurrere. Husk du ikke får en individuel løbetid, men kun en samlet tid for hele holdet. Det er selvfølgelig tilladt at lunte eller gå lidt undervejs - det vigtigste er, at du ikke løber over evne eller overanstrenger kroppen unødigt. Men der er heldigvis ikke den store fare for skader.

Bagefter

Når du kommer i mål, skal du jogge videre i 5 minutter eller strække godt ud, så affaldsstofferne kan komme bort fra musklerne igen. Og så er det på med skiftetøjet eller det lune overtrækstøj, før du bliver kold.
Føler du dig klar nu. Og er du en lille smule nervøs. Det er helt naturligt, og faktisk er din uro et godt tegn på, at du er tændt og klar til at yde.
Nyd turen og ikke mindst samværet bagefter!

Kommentér