Care Guide
Sådan behandler du dine FUSION-produkter

VASK AF PRODUKTER

Tøj slides ofte mere af vask end af brug, så den helt store vej til at forlænge levetiden på dit tøj, vil være at begrænse tøjvask og samtidig tage tøjvasken seriøst, de gange tøjet skal vaskes.

 • Begræns vask. Overvej om dagens brug/træning kræver en vask. Hæng i stedet tøjet til udluftning, med det samme.
 • Hvis tøjet skal vaskes, så vask det med det samme og brug en kvikvask. Det er alt rigeligt. 
 • Undgå overdosering af vaskemiddel.
 • Undgå overfyldning af vaskemaskinen. Det er vigtigt for at tøjet bliver skyllet ordentligt for sæberester mm.
 • Hæng altid vådt tøj til tørre med det samme. Uanset om det er vådt efter vask eller en svedig træning.
 • Brug farve-specifikt vaskemiddel; Altid sort til sort, hvid til hvid, color til farvet tøj, sensitivt (silke og uld) til uld. Dette bevarer farverne bedst i tøjet. 
 • Undlad skyllemiddel.
 • Luk lynlåse, undgå velcro og brug eventuelt vaskepose til lette tøjgenstande.
 • Undgå tørretumbler og hæng ikke tøjet i solen. S2 produkter kan dog have godt af tørretumbling ved lav varme i ny og næ, for at gendanne den vandafvisende effekt. 
Rigtig størrelse

At du vælger den rette størrelse er med til at øge komforten når du bærer tøjet, men hvis man vælger en for lille størrelse, kan metervaren stresses unødvendigt og forkorte levetiden. 

Pas på velcro, friktion mm.

Pas på åbne velcro-stykker, en ødelagt cykel-sadel, tasker mm. ikke skader tøjet. Både de ru velcro-stykker og friktion kan opkradse fine materialer.

Vurder dit behov

Anvend produkterne til det de er lavet til. Et par løbetights er f.eks. ikke konstrueret til lange lange cykelture og den friktion der skabes mod sadel. Overvej dit behov før køb og køb korrekte produkter til behovet. Undgå impulskøb. 

Tag tøjet rigtigt på

Vær omhyggelig når du tager dit tøj på. Er huden våd fra bad/damp, er der silikone-grip på tøjet, som gør det holdes bedre på plads eller er der ting der er lavet til at sidde ekstra stramt, så påfør tøjet med forsigtighed, så tøjet ikke stresses eller rives i stykker. 

Meget tøj kan repareres

Der er ingen grund til at smide velfungerende tøj ud, bare fordi der er opstået en lille skade på det. I de fleste byer er der dygtige lokale syersker, som let og hurtigt kan reparere tøjet. Det kan sagtens betale sig, i stedet for bare at købe nyt. 

Reservedele

Ofte kan en 5-10 år fin jakke reddes ved montering af ny lynlås eller udskiftning af et panel. De lokale syersker kan trylle, men hvis de mangler reservedele er I som FUSION Club medlemmer altid velkomne til at skrive tilsupport@fusion.dk

Vask og udledning af mikroplast

Mikroplast er en af de helt store forureningskilder i verden. Vær derfor opmærksom på følgende: 

Vask ved lave temperaturer udleder mindst mikroplast. De 3 - 4 første vaske af nyt tøj udleder mest mikroplast.

Brug af flydende vaskemiddel skaber mindre mikroplast end vaskepulver.

Tørring af tøj i tørretumbler udleder 3,5 gange så meget mikroplast, som en maskinvask.

Vi anbefaler normalt ikke skyllemiddel til vask af FUSION produkter af hensyn til farvernes holdbarhed. Men tilsætning af skyllemiddel gør, at tøjfibre ikke så let knækker under vask, og der sandsynligvis udledes mindre mikroplast. Til gengæld belastes miljøet ved brug af skyllemiddel.

Men 90% af mikroplast udledningen kan helt undgås ved at købe et filter, der monteres på vaskemaskinens afløbsslange (passer generelt på alle maskiner).
Der findes også en vaskepose til opsamling af mikroplastik på markedet.

Særligt for produkter af Merino-Uld

Uldfibres naturlige egenskab er at holde sig rene, hvilket betyder at dit uldprodukt optimalt set bør vaskes så lidt som muligt for at skåne de naturlige fibre.

 • Pletter: Det bedste er at tørre pletten af, så snart den er opstået, således bliver den ikke absorberet i fibrene. Hvis pletten har rodfæstet sig, kan man forsøge sig med at lade rindende lunkent vand stråle gennem pletten.
 • Maskinvask: Trænger ulden til vask, da vælg silke/uld vask, eller håndvask program - som vasker ved "lunken" temperatur (ikke højere end 30gr). Brug altid uld vaskemiddel!
 • Håndvask: Brug lunkent vand og uldvaskemiddel. Bevæg forsigtigt ulden rundt i vasken, så vand og vaskemiddel flyder gennem fibrene. Pas på med at knue og vride ulden, det tåler fibrene ikke. Skyld ulden grundigt i rent vand. Igen, pas på med ikke at vride ulden, men pres forsigtigt vandet ud af ulden. Man kan også lægge ulden på et håndklæde og rulle den til en pølse, hvorefter denne presses let.
 • Tørring: Efter vask har ulden bedst af lufttørring - brug ikke tørretumbler.
 • Opbevaring: Gemmer du ulden væk henover sommerperioden, da sørg for at dit uldprodukt er rent og pak det i en bomuldspose, eller en lukket plastikkasse, for at undgå angreb af møl, som laver små huller i dit uldprodukt.