Kør ikke børnene til skole. Lad dem cykle.

Kør ikke børnene til skole. Lad dem cykle.
Et interview om cyklen, som omdrejningspunktet for mental helse og det fysiske helbred med Charlotte Bøving - Speciallæge i almen medicin, sundhedsekspert, TV læge, foredragsholder og forfatter.
Blodtryk, kolesterol, overvægt, muskler, sener, sanser, humør og meget andet. At cykle er kort sagt godt for stort set alt - måske lige bortset fra, at man får ondt i røven. Ordene er Charlotte Bøvings - Speciallæge i almen medicin, sundhedsekspert og TV læge, der gennem snart mange år har gjort danskere sundere på livsstil og en lille smule klogere på sofaens synder.
Vi har besøgt den cykelglade dynamo for at høre om hendes kærlighed til et af de mest virkningsfulde værktøjer, cyklen og alle dens fortræffeligheder for sjæl og legeme.  
 
Jeg er så glad for min cykel
Da jeg på vej mod indgangen passerer et mere end fyldigt sortiment af cykler, der kan indfri ethvert tænkeligt behov for transport, træning og enhver løssluppen oplevelsesaktivitet på to hjul, hører jeg klassikeren ”Jeg er så glad for min cykel” for mit indre øre. Og aldrig har sangens titel været mere rammende, når jeg lige at tænke, før jeg modtages af stedets ejer, Charlotte Bøving - måske mest kendt fra TV programmer som ”Lægen flytter ind” (DR2), ”Organer for livet” (DR1), “Din psykopat” (DR1) og “BS & Basserne” (TV2) men som forfatter har hun også flere bøger bag sig. Ved siden af lægeklinik og sundhedsskole har Charlotte stor erfaring med idrætsskader og genoptræning og deltager derfor aktivt i idrætssammenhænge både som læge og foredragsholder. Hun er bl.a. tilknyttet Team Danmark, DHIF, DABU og har selv flere nordisk mesterskaber i triatlon samt to gange DM guld på Ironman distancen bag sig.  
Led og lemmer: de skånsomme fordele
Bænket ved bord og hjemmebagte boller mærkes tydeligt den tidligere eliteatlets passion for det aktive liv generelt og den smittende glæde ved den tohjulede specifikt. Så det er bare at læne sig tilbage og suge det lille lærerige foredrag til sig: 
Først og fremmest gavner jævnlig brug af cyklen det fysiske og de sundhedsmæssige effekter af bevægelse. Men der er en særlig fordel ved netop cykling, som gør den så bredt tilgængelig for et større publikum: At cykle er meget mere skånsomt mod muskler, sener og led end f.eks. løb, så det er en aktivitet, hvor der sjældent ses skader. Samtidig er der oftest en god intensitet og naturlig afveksling i belastningen, som er godt for hjerte og kredsløb.
Hjerte-kar: de talstærke argumenter
Der findes masser af veldokumenteret forskning, der peger på de sundhedsmæssige effekter af cykling. En svensk undersøgelse konkluderer, at hvis blot du cykler to kilometer hver dag, mindskes risikoen for overvægt, forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal og forstadier til diabetes. Alle er de faktorer, der øger risikoen for hjerte- og karsygdomme. Et andet studie, der er dansk, viser, at så lidt som en times cykling om ugen kan mindske risikoen for udvikling af en hjertesygdom - en af de hyppigste årsager til tidlig død på verdensplan.
Forskere fra University of Glasgow har, baseret på mere end 250.000 personer, vist, at briter, der tog cyklen til arbejde i sammenligning med pendling i bil eller offentlig transport havde 40 % mindre risiko for at dø, 45 % mindre risiko for at udvikle kræft og 46 % mindre risiko for at få hjerte-kar sygdomme.
Andre undersøgelser peger desuden på, at forekomsten af depressioner, rygsmerter samt blodprop i hjernen reduceres. Man kan faktisk reducere risikoen for at få disse sygdomme med hele 30 - 50% ved kun én times cykling om ugen.
 
Hormonerne: det livsbekræftende endorfingrin
Som anden motion har cykling også en positiv effekt på det mentale og humøret. Fysisk aktivitet belønner dig - sagt enkelt - med hormoner som det humørskabende serotonin, dopamin, der bla. giver os følelsen af lykke og noradrenalin, der gør os agtsomme, opstemt og motiveret. Fysisk aktivitet er desuden angst- og stressdæmpende og øger den gode sindsstemning med blandt andet mere energi og overskud.
 
Sansemotorikken: det skal ind med modermælken
Og så vil jeg påstå, at det grænser til det skadelige at transportere børnene i bil helt op til skolens hoveddør. Lad dem cykle. At bevæge sig generelt er et livsvigtigt led i børns fysiske udvikling. Men også i barndommen bliver de motoriske og sensoriske færdigheder grundlagt for resten af livet. Og her er cyklen suveræn til at opøve det hele på en gang: balance, styring, skærpning af sanser, orientering - alt sammen koordineret med, at der trædes i pedalerne. Det har desuden vist sig, at hvis børn selv går eller cykler til skole frem for at blive kørt i bil, koncentrerer de sig langt bedre. Og virkningen holder hele formiddagen (hvilket selvfølgelig også gælder de voksne).
 
Pensionsopsparingen: det er aldrig for sent
De gode cykelvaner kan ikke påbegyndes for tidligt. For deres gavnlige effekter strækker sig langt ud over cykelsadlens horisont og de gavnlige resultater på den korte bane - ud i alderdommen, hvor du i bogstaveligste forstand kan holde dig kørende både længere og bedre. Med større mobilitet, mindre demens og ikke bare et længere liv men også flere raske leveår i sigte. 
Så hop i sadlen - det er aldrig for sent at starte op og investere i gevinsten. Brug cyklen som dit daglige transportmiddel, mens du nyder det lille meditative pusterum og den mentale omstilling mellem hjem og arbejde - og måske samtidig din daglige motion, når det er svært at finde tid. 
 
Og så lige det sidste: tæt på cykelsund
Cyklen kan være vejen til et sundere, sjovere og måske mere socialt liv, når du suser gennem alle sanseindtrykkene, der kommer tæt på uden bilrudens filter: dufte, lyde, farver, luften og lyset, hvoraf du forresten også tanker D-vitamin og styrker immunforsvaret - godt hjulpet af den fysiske aktivitet, der danner stærke, hvide blodlegemer, lyder sundhedsekspertens afsluttende råd.
Gæstfriheden har været stor og eftermiddagens lærerige input mange. Så jeg begynder forståeligt nok at fornemme en rastløs længsel efter det daglige på den tohjulede i det Bøvingske hjem. Og jeg skal helt sikkert også hjemover for at kigge efter ny cykel.

Kommentér