Vintertræning og restitution

Vintertræning og restitution

Thomas Vestergaard Bundgaard er fysioterapeut, træner og bikefitter og har arbejdet med nogle af de største navne i cykelbranchen herunder Nibali. Han har virksomheden Velofit i Aarhus og vi er så heldige at han er en del af vores faglige team her i FUSION Club. Han har skrevet lidt omkring vintertræning og restitution og hvordan din tilgang bør være.  

Lad lysten styre det

Vinteren kommer nærmere og de fleste af os er gået på ”off-season”. Det vil for mig sige, at jeg ikke træner efter program i 2-4 uger eller har noget overordnet mål med træningen udover at det skal være godt for krop og sjæl.

Jeg har selv svært ved at lægge cyklingen fra mig, som det anbefales af mange eksperter at gøre i en periode. I min optik handler det om balance og motivation.

Hermed mener jeg, at hvis du stadig har en stor lyst til at cykle, så gør det! Jeg har stadig lysten og bruger det i lige så høj grad, som mit mentale pusterum.

Lad være med at træne hårdt, men lad lysten og humøret sætte dagsordenen for hvor hård, lang eller kort turen skal være.

Hold primært fokus på at gøre turen god for dit hoved og ikke dødsens hård for kroppen.

Det er også nu du har muligheden for at kigge på nogle af de områder, som muligvis er blevet forsømt eller nedprioriteret de sidste par måneder. Styrketræning!

 

Styrketræning

Oktober synes jeg er en glimrende måned at starte op med 2-3 ugentlige og lette styrketræningspas. Her kan du koncentrere dig om at lade kroppen vænne sig til denne form for belastning. Adaptions-fasen. Dvs. hold fokus på kvalitet (det skal du altid), langsom og kontrolleret tempo og mange gentagelser – gerne 20-30 repetitioner (så sikrer du dig at vægten ikke bliver for tung).​

Hvad du gør herefter, kan være meget individuelt for, hvad du ønsker at opnå med styrketræningen; power, styrke, udholdenhed. Generelt kan det dog anbefales at du efter adaptionsfasen (ca. 3-4 uger) har en mere styrkebetonet fase, hvor vægten går op og antallet af repetitioner gradvist reduceres.

Udstrækning

Samtidig med styrketræning vil jeg også slå et slag for udstrækning. Udstrækning er desværre blevet kraftigt nedprioriteret med argumentet; ”Jeg har læst det ikke virker.” Men på hvad?

At reducere ømme muskler (DOMS), er helt korrekt. Det hjælper ikke at strække ud og håbe på at ømheden er mindre dagen efter. Er muskelfibrene bristet, som følge af hård træning, kommer ømheden uanset hvad. Men udstrækning kan stadig forbedre din bevægelighed. Nedsat bevægelighed over et led, skaber ofte ubalance i kroppen og opstår ubalance, så stiger risikoen for skader og nedsat ydeevne. Derfor hænger styrketræning og udstræk/bevægelighedstræning - i min optik - sammen.

 

Han har et par tilbud som vi lige vil nævne.

Vinterfit og Personlig Træning

Er du blevet bikefittet hos Velofit før*, kan du som altid i hele november få foretaget et vinterfit.

Pris 800,-

​Har du mod på mere, kan du ved samme lejlighed (eller helt seperat) booke tid til én times Personlig Træning, hvor vi udformer et styrkeprogram + udstrækningsprogram og gennemgår øvelserne trin for trin, således du ikke er i tvivl om teknikken, hvornår og hvor meget.

Pris 500,-

​*Bikefit hos Velofit skal være foretaget indenfor de sidste 2 år

Off-season = Bikefit

Og jer der ikke er blevet bikefittet og overvejer det til foråret. Lad være!

Få det gjort nu eller hen over de kolde måneder. Det er sagt før, men bikefit skal optimalt set foretages hen over vinteren. Her har du tiden og tålmodigheden til at lade kroppen vende sig til nye ændringer og med en langt større succesrate. Ofte kan det tage 2-3 uger med reduceret træningsintensitet og mængde, at vende sig til nye ændringer. Ændringer du fint kan køre ind på din vintercykel eller på hjemmetræneren. Når vi rammer 1. april, skal du i stedet fokusere på at nyde foråret og at du allerede har en cykel der er tilpasset.   

Kommentér