Surfer-Sebastian sadler om i jagten på OL!

Surfer-Sebastian sadler om i jagten på OL!

Danmarks dygtigste Windsurfer går efter guldet  


Af Lasse Stengaard Jensen


Balancerer på en knivsæg:

Allerede i 2018 forudså Sebastian Kornum at foil-teknologien ville revolutionere windsurfing fuldstændig. Som professionel udstyrstester med base i surf-paradiset Maui 6 måneder om året, havde han selv været med til at udvikle konceptet. Har man aldrig set et foilboard, så forestil dig at windsurferen balancerer på en knivsæg. En varm kniv der skærer gennem bølgerne som blødt smør. Selve boardet svæver som Marty Mcfly på et Hoverboard i “Back to the Future II”. Da boardet ikke glider i overfladen som i klassisk windsurfing, skabes langt mindre drag og topfarten øges betragteligt. Selv Sebastian har svært ved at begribe hvor hurtigt det er gået med foil-surfing, at det strøg direkte ind på det olympiske program som officiel disciplin allerede i Paris 2024.

 

Vinder-gen:

Sebastian har en ekstrem vindermentalitet. Det har han haft siden han som bare 3-årig blev introduceret til motor-cross, hvor han lærte vigtigheden af samspillet mellem manden og maskinen. Han husker hvordan der var race hver eneste weekend, med topgejlet udstyr og en dødsforagt, som kun findes hos de helt unge, for hvem livets skrøbelighed endnu ikke har manifesteret sig: “I dag ville jeg aldrig turde at køre som vi gjorde dengang”, siger den 27-årige skibonit med et grin. 

Men lysten til at komme først over målstregen, den er aldrig forsvundet. For en mand der så utrolig gerne vil vinde er det påfaldende, at Sebastian ikke har styr på hvor meget han egentlig har vundet gennem årene. Vi finder dog frem til at det mindst er 20 danske mesterskaber, et europamesterskab, samt 3 VM titler i forskellige klasser:

 “Jeg er lykkelig lige når jeg har vundet og måske også dagen efter - men mentalt er jeg hurtigt videre”, siger Sebastian ærligt. En forklaring er også at den blonde surfer i mange år har været så suveræn - især i de hjemlige farvande - at hans sejre blev taget for givet. 


Varme-Hawaii og kolde-Hawaii:

Som bare 22 årig gjorde Sebastian så god reklame for sig selv på den internationale Windsurf-scene, at han blev tilbudt en attraktiv stilling som chef-tester og produktudvikler. Ud over en fornuftig økonomi, betød det også at han i vinterhalvåret kunne bo kvit og frit på Maui, mens sommerhalvåret blev tilbragt i Klitmøller - det såkaldte “Cold Hawaii”. I den periode var Sebastian en ægte windsurf-boheme, som rejste verden rundt og kunne tilrettelægge hverdagen som han ville. Han konkurrerede i World Cups eller testede de nyeste boards i branchen. Som i surfer-kultfilmen Point Break fra 1991, kunne Sebastian finansiere sin egen “endless summer”- surfernes ultimative drøm!

Men med foil-surfing på det olympiske program, følte Sebastian at tiden var inde til et nyt mål i tilværelsen. Samtidig var han meget fascineret af de krav der stilles til atleten i foil-surfing, hvor det rette udstyr vejer tungere i klassisk windsurfing: 

“I foil-surfing er det mere mand mod mand, da vores udstyr er meget ens - og det elsker jeg”, forklarer Sebastian.     


Fra fri fugl til fast struktur:

Med til den olympiske drøm fulgte også nogle markante ændringer for Sebastian. For det første skulle han tage springet væk fra den klassiske Windsurfing, som han havde domineret i årevis og satse 100% på foil-disciplinen. For det andet var det et krav at han skulle til Århus for at træne under Team Danmark - mindre “hang loose” og mere struktur med træner og faste træningstidspunkter. Men ironisk nok oplevede Sebastian at de faste rammer gav langt mere frihed. Her var der aldrig tvivl om hvad der skulle ske fra uge til uge - det havde andre styr på. Han kunne også hurtigt mærke, at det gav bonus at være end del af et elitemiljø, frem for at træne alene. 


Det gode træningspas:

“Hvordan ved man i grunden, at man har haft en god træning, som windsurfer”, spørger jeg interesseret ? Windsurfing skal på mange måder opfattes som når baneryttere eller enkeltstartsspecialister arbejder på aerodynamiske gains, eller en opsætning der føles hurtig. “Kombinationen af detaljer der kan arbejdes på er næsten uendelig, og følelsen når en detalje giver mere fart er fantastisk”, forklarer Sebastian. 

“I denne uge har jeg besøg af en windsurfer fra Norge, og da vi var på vandet i går lagde vi os op på siden af hinanden, så vinden er ens for os begge og vi på den måde kan teste et nyt hurtigt set-up. Solo-test med GPS-teknologi er upålidelig, for det er umuligt at påvise om øget fart skyldes mere vind eller udstyrs-optimering”.   


Skipper Skræk-arme: 

Udstyr er helt sikkert en central del af Windsurfing, men tag ikke fejl - de fysiske krav er enorme. Tag blot et kig på Sebastians svulmende underarme, som mest af alt minder om Skipper Skræks og vidner om den enorme belastning kroppen udsættes for under de højintensive kapsejladser. Faktisk har et kirurgisk indgreb været nødvendigt i begge sebastians underarme, fordi han genetisk er så veldisponeret for vækst, at musklen ikke kunne være der til sidst. Af samme grund har han gennem længere tid overkompenseret med albue og overarmene, hvilket har været årsag til en længere skadesperiode. Sebastian er dog i den grad på vej tilbage, og der er næppe tvivl om at han vil være blandt medalje-favoritterne når der afholdes OL i Paris om 3 år i 2024!

Kommentér