Sådan bliver du en bedre svømmer

Sådan bliver du en bedre svømmer

I det stærke ekspertpanel er vi så heldige at have Dag Stormark med på holdet. Han er tidligere svømmelandstræner for bl.a. Danmark, Sverige og Spanien. Han har været professionel træner i 18 år og som træner været med til at vinde over 300 medaljer ved DM, NM, EM, VM og OL. Dag har ligeledes skrevet en bog omkring voksensvøming og hvis du følger hans råd i de indlæg der vil komme over den næste periode lover han at du bliver så god at du kan svømme en habil halv ironman eller hvis du i forvejen kan svømme, kan du komme til at svømme en ironman på 1 time! 

Alle mennesker er forskellige og har forskellige forudsætninger for at svømme. Kender du de svømmetekniske mekanismer bag god svømning og din egen fysik, har du gode forudsætninger for at ”skrue” din egen optimale svømning sammen. 

Ved at fokusere på teknik, hvor svømningen gennemgås i ”moduler” og sættes sammen i den rigtige rækkefølge vil det give større muligheder for optimering af svømningen. Hvert modul vil beskrive den tekniske baggrund, give eksempler på øvelser og træningsmuligheder. 

Når teknikken er på plads er der større muligheder for også at udvikle fysikken. Her vil der være analyse af de fysiologiske krav og hvordan de kan trænes.

Er målet at svømme godt næste sommer kan perioden efterår vinter bruges på at sætte teknikken på plads, og vinter forår til at træne fysikken. Det er selvfølgelig en glidende overgang. Detaljerede træningsprogrammer, som kan hentes her på ”Fusion Club” vil præsenteres løbende.

Svømning er kendt som en sport, hvor der trænes rigtigt meget. For de talenter, som udvikles til gode konkurrencesvømmere, er det også rigtigt. I triathlon skal der også trænes cykel og løb, så den store mængdetræning i svømning er nok ikke løsningen der, hvor imod fokus på svømmeteknik vil give mest bonus for træningsindsatsen. 

Ingen er dog så talentfuld, at man kan træne væsentligt mindre end dem man vil konkurrer med, men med ”Smart træning” vil du øge chancen for at få mest muligt ud af træningen lige meget på hvilket niveau du konkurrerer.

For at sætte lidt perspektiv på hvilke kræfter der er på spil, kan følgende lille beregning give et vink om, hvor fokus skal indstilles.

En top konkurrencesvømmer har en fremdrift i vandet på ca. 150 newton (i almindeligt sprog 15 kg), men samtidig er modstanden i vande ca. 120 newton (12 kg). Netto fremdriften er så ca. 30 newton (3 kg). For at øge fremdriften kræves der enorme træningsmængder, da det mest er et fysisk krav, hvor det at mindske modstanden mest handler om at få en optimal kropsposition og er ”gratis”, da det ikke kræver særlige kræfter. Mindre gode svømmere har større modstand og kan de bare mindske det en smule vil det have stor indvirkning på farten. På samme måde har topsvømmeren en fremdrift på ca. 2 m per armcyklus, hvor den mindre gode svømmer kun kommer 1 m frem per cyklus. Ikke så meget på grund af mindre muskelkraft, men mere på grund af et mindre effektivt armtag.

”Svøm Smart” gennem ved at primært fokusere på teknikken. Først når den er på plads, kan der betale sig at træne fysikken mere.

Følg med her på siden eller sign op nedenunder og få en email hver gang der kommer en fortsættelse. 

Kommentér