Position på MTB'en

Grundposition, attack position og ready position, kært barn har mange navne, men fælles for dem alle handler de om hvordan du står på din cykel. På MTB spor er der ofte ujævne passager, uanset om sporet er vandret eller det går nedad. Det er på disse stykker, MTBeren ofte vil stå op og dermed gøre lidt mere plads til at cykel og sadel kan bevæge sig rundt og følge terrænet lidt bedre. 

Der er typisk to faldergrupper de fleste ryttere falder i. Den første er at rytteren er, at rytteren står for højt og den anden er at rytteren har for meget vægt i hænderne. Når en rytter står højt på cyklen er man mere ustabil og kombineret med for meget vægt i hænderne, kan det til tider være usikkert/ustabilt og ikke særlig energieffektivt. Det kan være usikkert, at stå med for meget vægt i hænderne da rytteren møder ujævnheder i terrænet med forhjulet først og i henhold til fysikkens love, vil man falde forover styret. Derfor er det en god ide at have ca. 90% af vægten i fødderne, således cyklen ruller bedre over forhindring i terrænet. Yderligere er det også mere energieffekt og sikkert at have en større procentdel af vægten over krankboksen. Måden denne vægtfordeling kan opnås på er at have let bøjede ben, en rank ryg samt bukkede arme (tænk spidse albuer). Navlen skulle gerne være nogenlunde over krankboksen på din cykel og din ryg skal være noget der ligner vandret. 

 

Grundpositionen vil se forskellig ud fra person til person, da vi kører på forskellige cykle og har forskellig højde og drøjde. En ting der dog er fælles for alle de forskellige former for grundposition er, at det skal være en dynamisk og afslappet position. Ryggen og hovedet skal gerne være i samme position det meste af tiden, hvor arme og ben skal bruges som naturlig affjedring og følge terrænet. Tænk på at suge terrænet op med dine arme og ben, så har computeren (hovedet) mere ro til at se efter linjer og sjove forhindringer! Jeg plejer at tænke på at det skal se nemt ud når jeg cykler, så ikke noget med at knuge håndtagene og ligne en stiv pind – vær loose og hav det sjovt! Det er da det MTB handler om ;) 

Kommentér