Morten Gadgaard - Eliterytter på spektret

Morten Gadgaard - Eliterytter på spektret
Af Lasse Stengård Jensen

Som at tale med sit eget spejlbillede:

Da jeg logger på Teams for at interviewe Team Sparekassen Vendsyssel Aalborg profilen - 30 årige Morten Gadgaard, bider jeg straks mærke i de lange sætningskonstruktioner og den helt særlige evne til at gå ud af en tangent. Men er det ikke en mærkelig detalje at gå op i, når nu det skulle handle om cykling, tænker du måske ? 

De fleste kender sikkert til det, at man bladre i gamle familiealbums og pludselig genkender egne træk hos fjerne slægtninge. Nøjagtig den fornemmelse sad jeg med kort inde i samtalen med Morten. “Det er jo som og se mig”, som casper Christensen får sagt til Uffe Holm i Klovn-afsnittet, hvor han i et anfald af storhedsvanvid kræver at alle komikerne siger tak. Jeg kunne med andre ord spejle mig selv 1:1 hver gang Morten beredvilligt svarede på mine spørgsmål.

Morten og jeg er begge vokset op i Vestjylland tæt på Ringkøbing Fjord, og… nåh ja, så er vi begge diagnosticeret med Aspergers syndrom og ADHD. Men her stopper lighederne også, for autisme-spektret spænder enormt vidt, og påvirker den enkelte meget forskelligt.  


På Spektret:

Morten har altid vidst at han var lidt anderledes, som når lærerinden i folkeskolen bevidst sprang ham over i historietimerne, for at give de andre børn en chance for at sige noget. Specielt 2. verdenskrig er Mortens store særinteresse, og selv nu lyser passionen ud af ham, når han fortæller om et kommende race i Polen og muligheden for at besøge historiske steder fra krigens tid. Når en person med Asperger får mulighed for at tale om sine særinteresser, er det ren candyfloss for hjernen. Tale er guld, og tavshed er en by i Rusland, man svarer prompte helt uden at blive spurgt - også selvom det var de andres tur i Trivial Pursuit.  Omvendt kan de ting man ikke interesserer sig for, helt bogstaveligt gå direkte ind af det ene øre og ud af det andet!  

Morten har altid haft krudt i bagdelen og den ekstra energi blev brugt i hæderkronede Skjern Håndbold, hvor han markerede sig stærkt op gennem ungdomsrækkerne. 


Nedtur:

Det var dog først den dag Morten lagde håndbolden på hylden som 20 årig, at han for alvor mærkede, at han ikke er som folk er flest. Det var efterhånden blevet et problem at passe både håndbold og handelsskolen, for ikke at tale om forholdet til kæresten i Ringkøbing. Tro mod det vestjyske ideal om at “finde sig et rigtigt arbejde”, begyndte Morten på fuld tid i den lokale tøjbutik. Desværre kan personer med Asperger have et meget anstrengt forhold til autoriteter, specielt hvis man ikke kan finde mening med en bestemt opgave. Man har samtidig absolut nul tolerance for pludselige ændringer i de daglige rutiner. Hvor jeg personligt har underskrevet mine egen fyreseddel ved i adskillige tilfælde at reagere udad, gemte Morten sine frustrationer inde i sig selv. Det byggede langsomt men sikkert op til en alvorlig depression, hvor mørket til sidst omsluttede ham totalt og tanken om at gøre en ende på det hele spøgte i de mest desperate øjeblikke.  


Har jeg damp?

 “Hvad mener du, har jeg damp eller hvad”? Det var Mortens umiddelbare reaktion, efter at have besvaret de mange spørgsmål som psykiateren havde lagt foran ham. Damp var 90'ernes betegnelse for ADHD, mens Asperger diagnosen slet ikke fandtes i Danmark på det tidspunkt. Morten og jeg dvæler et øjeblik ved hvor hårde vi var mod skolegådens “damp-børn” dengang, komplet uvidende om at vi selv havde 50 % af diagnosen. Når ADHD parres med Asperger, som typisk karakteriseres ved høj IQ, får det et ganske andet udtryk end når diagnosen står alene. Det er sikkert årsagen til at vi gled ubemærket gennem skolesystemet, og at vi har svært ved at identificerer os med samfundets forestilling, om en uregerlig “Emil fra Lønneberg” type. Selvom Morten pludselig blev slået i hartkorn med sine tidligere mobbeofre, føltes diagnosen dengang som en kæmpe lettelse. Her var forklaringen på hvorfor et ganske almindeligt arbejde drænede ham for energi, men også andre brikker faldt på plads. Når han faldt i søvn over bøgerne var det ikke pga. dovenskab, men hyperaktivitet i hjernen som forårsager udmattelse.   

 

Cyklen var hans universitet:

Afklaret omkring sin nye livssituation, havde Morten dels brug for at komme sig over bruddet med sin daværende kæreste, og dels overvinde depressionen og komme ud af mørket. I den periode Morten havde det værst, elskede han at tage på små ekspeditioner på sin racercykel. De godt 100 km rundt om Ringkøbing Fjord byder på vild natur, som ikke findes andre steder i Danmark. Uden for turistsæsonen, kan man cykle i flere timer og ikke se en levende sjæl, måske bortset fra et træk af fugle ved vådområdet Skjern Enge. Det er ren Zen på to hjul. En lille anekdote bør tilføjes her, idet Morten i dag sidder solidt på hurtigste tid Fjorden Rundt (KOM), med et imponerende snit på 46 km/t!  


Men cyklen var mere end bare terapi og transportmiddel for Morten, han opdagede en helt ny verden der var som skabt til ham! Træningen blev langt mere seriøs og han begyndte at køre løb for Herning Cykelklub. Struktur og forudsigelighed er alfa og omega, for en person på spektret - og her passer cykelsporten som hånd i handske. Sammenligningen er ikke helt ved siden af, som fx da Rolf Sørensen først opdagede at familien ejede en vaskemaskine, da han stoppede som professionel! Han tænkte kun på at træne, spise og sove - alt det med tøjvask, husleje og regninger var der bare ikke overskud til. På samme måde kan en person på spektret have svært ved elementære ting, som at åbne mail eller (Gud forbyde det) besvare opkald fra ukendt nummer, som truer med at vælte det mentale korthus man har bygget op for at kunne overskue hverdagen.



Zero to hero:

Da først cyklingen blev én af Mortens særinteresser, var alle vågne timer i døgnet dedikeret til træning og rytter-livet. Resultaterne lod heller ikke vente på sig. Morten satte formentlig uofficiel dansk rekord i hvor hurtigt man kan opnå A-licens, når man vel at mærke starter fra scratch i D-rækken. Men én ting er at køre cykelløb for sjov, noget helt andet er at køre for kontrakter og ultimativt at kunne betale huslejen. Det er ikke unormalt at elitesportsfolk har et deltidsjob ved siden af, men for en person på spektret vil sporten være altopslugende. Når man skal tage tilløb i 14 dage til at åbne sin e-boks, så er en tjans som reservepost ikke det mest nærliggende. Jamen hvis man kan træne 30 timer om ugen, så kan man vel også arbejde på lageret i Ikea ? Det er muligt, hvis man har logistik og gaffeltrucks som særinteresse - mere sandsynligt er konstante nedsmeltninger, i form af ekstrem træthed, eksplosive vredesudbrud, stress og i yderste konsekvens depression. 

Fænomenet “dual career” er altså et absolut no-go for langt de fleste på spektret, her findes kun “Solo career” eller i mange tilfælde “No career” 


Belgien kalder:

Efter at have repræsenteret flere danske klubhold, gik drømmen pludselig i opfyldelse da Morten fik tilbud fra det cykelgale Belgien, hvor nogle af dansk cykelsports største koryfæer har fået deres opdragelse. Han havde for længst demonstreret sine nærmest overnaturlige evne til at lide på cyklen. Eliteatleter med Asperger/ autisme er et underbelyst forskningsfelt, men der er næppe tvivl om at samspillet mellem krop og hjerne er markant anderledes end hos neurotypiske (alm.) mennesker. Morten fortæller hvordan det for ham er ganske naturligt at springe på cyklen uden morgenmad og tilbagelægge 200 km, fordi han ikke føler sult eller træthed på samme måde som andre. Men selvom man fremstår som et supermenneske på enkelte områder, er det bestemt ikke ensbetydende med at man også er det i almindelighed. 

I den hårde cykelskole i Belgien, blev Morten i den grad konfronteret med egen sårbarhed, trods imponerende fysik og skills på cyklen. “Det er dælme ikke noget socialkontor det her”, som Henning Primdahl fra Team Easy On ville have sagt.

 I Belgien var man i høj grad overladt til sig selv. Ensomheden var ikke et problem i sig selv, men uden netværk til at afbløde for dagligdagens udfordringer var han prisgivet. 

Alle uforudsete hændelser sætter hjernen på overarbejde og tapper kroppen for overskud - hvad enten det er internettet der strejker eller naboen der larmer. Selvom man er i fysisk topform, kan man være så presset mentalt, at man er ude af løbet nærmest inden starten er gået. Det belgiske ophold blev derfor relativt kort, og Morten vendte retur til Danmark en del erfaring rigere.


Må vi bede om kammertonen:

Hård jargon kan være en naturlig del af elitesport, men i Mortens tilfælde var det en medvirkende årsag til at han mistede motivationen og endte med at stoppe på eliteplan som bare 25 årig. Som det er typisk for folk på spektret, er Morten en elendig løgner og siger ting nøjagtig som han ser dem. Den slags kan ofte mistolkes som arrogance eller total mangel på pli og situationsfornemmelse. Sagt på en anden måde, man har ofte en formidabel evne til at sætte røven i klaskehøjde, og Morten blev da også en oplagt skydeskive for hånlige kommentare i feltet. 

Her bør man vide, at en person på spektret ofte forstår sarkastisk bemærkninger ganske bogstaveligt (sagde du svin?). 

Ikke nok med at stikpiller tages ekstremt personligt, man vil typisk overanalysere det og bruger uger og måneder på at spekulere over årsagen og “hvad nu hvis de ikke bryder sig om mig”? Folk på spektret kan ofte huske alle de pinlige eller konfrontatoriske øjeblikke de nogensinde har gennemlevet, fordi episoden der varede 5 sekunder blev hos dem i 5 måneder. Set ud fra et darwinistisk perspektivt, er det ikke særlig gennemtænkt at folk på spektret taler så ufiltreret og direkte til andre, fordi man selv håndtere kritik helt ekstraordinært dårligt. Problemstillingen er bestemt ikke blevet nemmere i 2021,

 hvor samfundsnormen i endnu højere grad diktere, at vi lægge bånd på os selv for ikke at krænke nogen.  


Team Sparekassen Vendsyssel Aalborg

Morten forlod måske nok cykelsporten som eliterytter, men slap aldrig identiteten og livsstilen. I løbet af 2020 måtte mange ting bukke under for Covid19 - men frem voksede et kæmpe cykel-fællesskab på både Zwift og Strava. Det andre kalder “lock down” og “karantæne” er i grove træk Asperger-folkets paradis. Kontakt med færrest mulige mennesker, stor forudsigelighed (vi åbner først næste år), og ingen pludselige afbrydelser. Morten pløjede asfalten op på de danske landeveje og erobrede KOM´s som en mejetærsker høster korn i August. Den spurtstærke vestjyde kom derfor ind på raderen, da man havde planer om et nyt Aalborg-baseret cykelhold, under navnet Team Sparekassen Vendsyssel.

Morten fortæller, at han er faldet fantastisk godt til på holdet og har en lidt anden tilgang til sporten end da han var i begyndelsen af 20'erne. Det er ikke nødvendigvis de personlige sejre, som er vigtigst. Det er lige så meget den kollektive succes ved at bygge et stærkt hold op og muligheden for at bidrage med en masse erfaring til holdets talenter.


Følg med Team Sparekassen Vendsyssel Aalborg her :         

Team Sparekassen Vendsyssel Aalborg | Facebook 

Foto: Dan Dypont Hougaard

Kommentér