Mød “The Xterra-terror” Jens Emil Sloth Nielsen
Af Lasse Stengaard Jensen
Billeder, Xterra Frankrig
Offroad triathlon fik et kæmpe boom i 2015 med livsstilsprogrammet “Rigtige Mænd”, hvor 5 halvtykke håndværkere skulle træne sig op til at gennemføre 1500 m svømning, 30 km off road MTB og 11 km trailløb. De kommercielle offroad-løb hedder “Xterra” og Fusion-atlet Jens Emil Sloth Nielsen fra Bjerringbro er Danmarks ubetinget største stjerne.
Prolog:
Med 2 topresultater på 14 dage i Xterra-serien, banker 23 årige Jens Emil for alvor på til den europæiske elite. Det er ikke længere top-10 placeringer, men podiet og den samlede sejr han jagter. Med den seneste 2. plads i Xterra France var guldet bare 2 min. væk og drømmen om et liv som fuldtidsprofessionel er efterhånden en realistisk mulighed.
Men dermed ikke sagt, at opstigningen til international sportsstjerne har nået sit endemål.
J.E: “Jeg er meget bevidst om, at der stadig er et stykke op til den absolutte verdenselite. Der er sindssygt dygtige atleter i fx. Australien og Sydafrika, som har svært ved at komme til Europa pga. Corona situationen.”
Aarhus Rendezvous:
Hvis planlægning og beton-struktur er kendetegn for en typisk triathlet, så er Jens Emil i langt højere grad præget af spontanitet. Det er en intuitiv approach der gennemsyrer alt hvad han foretager sig, åbne en iskiosk i Bjerringbro eller rejse alene til Maui som 19 årig, der er sjældent langt fra tanke til handling. Som tidligere mtb-rytter er det nemt at forestille sig, at det kan være særdeles brugbare egenskaber, men Jens Emil ved også at det ikke altid er foreneligt med en tilværelse som professionel.
J.E: “Jeg har mange drømme og meget jeg gerne vil, sidste år var speciel pga. Covid19, men jeg har helt klart haft gang i for mange projekter. Jeg åbnede fx. en iskiosk med nogle kammerater hjemme i Bjerringbro, samtidig med at jeg skrev min Bachelor i idræt”.
Da Jens Emil flyttede til Århus for at læse idræt på universitetet, var han både ny i Xterra og triathlon-miljøet. Uden kendskab til selv de mest basale aspekter af triathlon, havde hans formidable mtb-skills sikret ham en 5. plads (elite) i debut-racet i Norge. Dermed lykkedes det for tri-novicen at kvalificere sig til VM på Maui bare 5 uger senere, dog med et trumfkort (cyklen), som han har spillet med succes lige siden.
J.E: “På mange måder føler jeg mig stadig som total amatør i tri-sammenhæng, selv om jeg har bygget på svømning og specielt løb. Faktisk var jeg meget plaget af løbeskader frem til denne sæson, men i konkurrencerne har jeg sjovt nok ikke mærket noget til skavankerne.”
My way eller motorvejen:
Som den nye dreng i eliteklassen, var mødet med tri-sporten et mindre kulturchok for Jens Emil. Han opdagede hurtigt, at triatleter har en helt anden tilgang til træning end han var vant til. Der var langt mere fokus på træningsvolumen og Garmin-data, og så var det svært at blive dus med det iskolde klorvand og den meget tidlige morgen-svømmetræning.
J.E: “I begyndelsen prøvede jeg virkelig at adaptere den stærke træningskultur i Aarhus, hvor det ikke er unormalt at træne 30 timer hver uge, men det fungerede bare ikke for mig. Når jeg skal ud at træne, så er det noget jeg glæder mig til og det kribler i fingrene for at give den gas. Fordi jeg træner mere lystbetonet, når jeg måske kun 20 timer om ugen, hvilket er ret lavt på eliteniveau. Men jeg har nok andre kriterier for et godt træningspas, i forhold til “die hard” triatleterne. I min optik kan en 4 timers cykeltur til Mols en kold vinterdag være fantastisk træning i sig selv, mens andre kigger isoleret på power-output og derfor sværger til deres hometrainer.”
“Det var på Capri..”:
Jens Emil og “fellow-Fusion athlete” Jesper Riis sprang i 2020 ud med deres eget PRO Team, under navnet “Capra Triathlon”. Selvom Jens Emil satser på Xterra og Jesper på Ironman-distancen, har begge en stor passion for den eventyrlige del af PRO triathlon. De rejser gerne langt i søgen på de mest episke ruter sporten kan tilbyde. “Capra” er da også et meget sigende navn, med reference til dyrerigets ultimative klatre - stenbukken! Navnet har dog også en dybere mening, af mere filosofisk karakter, idet både Jesper og Jens Emil er født i Stenbukkens stjernetegn “Capricorn”. Men hvorfor starte sit eget team midt i Corona-krisen?
J.E: “Jesper og jeg er novicer i tri-sporten, med baggrund i henholdsvis mtb og landevejscykling, med en kæmpe drøm om at blive fuldtidsprofessionelle. Vi er nok i forvejen vant til at gøre alting lidt anderledes, og vi blev hurtigt klar over at PRO drømmen - den afhang 100% af os selv.. der kom ikke nogen og gjorde tingene for os. Så i stedet for at gå i panik over Covid-nedlukning, så brugte vi tiden på at bygge netværk og skabe de rammer der skal til for at dyrke vores passion på fuld tid. Det var rent ud sagt hårdt arbejde, og langt mere tidskrævende end jeg havde forestillet mig, men jeg er overbevist om at det var det hele værd. Det netværk vi nu har i ryggen er helt klart en medvirkende årsag til at vores sportslige niveau har fået et løft her i 2021”.
Xterra-ambassadøren:
Et afsluttende spørgsmål kunne passende være, hvad fremtiden byder på for den unge himmelstormer på den internationale Xterra-scene? Jens Emil giver udtryk for, at han gerne vil være en slags “ambassadør” for off-road triathlon, og bevise at det ikke bare er en legeplads for pensionerede mtb-specialister - det er topatleter der kan begå sig på højeste niveau i alle formater.
J.E: “Jeg vil meget gerne prøve kræfter med både 70.3 og OL-distancen, selvom hjertet nok altid vil være i Xterra. Hayden Wilde fra New Zealand var oprindeligt Xterra specialist og på 3-4 år er han nu dark horse til OL medalje i Tokyo - det er sindssygt inspirerende! For mig er det ultimative mål at blive god nok til at race mod de bedste, road eller off-road”
Mere om Jens Emil:
Instagram:
@jens_emil.sn
@capratri