Skal du løbe DHL-stafet, men ikke fået trænet nok? Sådan undgår du skader

Skal du løbe DHL-stafet, men ikke fået trænet nok? Sådan undgår du skader

Så er det tiden på året hvor familien eller arbejdet mener man skal være social om noget andet end kun grillen og hvad er bedre end at løbe 5 km. Især når man nu har fået trænet lige så meget, som man lovede sig selv i januar. 

Og hvis du rent faktisk har trænet igennem siden januar og fået trænet i sommerferien så er det følgende ikke noget du behøver at læse videre på, men det kan jo være der er en ting eller to du alligevel kan bruge :)

Hvis du til gengæld ikke har fået trænet, men selvfølgelig stadig stiller til løb så kommer her lidt råd fra Claus Kromann, Fysioterapeut fra firmaet Recoverfit Funktionel Fysioterapi, der arbejder med en række elite-atleter giver her nogle bud på hvordan du kommer bedst muligt igennem DHL Stafetten, hvis du ikke er helt forberedt. 


Før:

1: her en uge før løbet kan du stadig nå at løbe en lille tur. Ikke fordi du kan nå at træne dig bedre men for at mærke hvordan kroppen reagerer på det.
Hvis du er meget øm efter prøveturen, så gå en tur eller flere. Musklerne har godt af at blive motioneret.

2: Find de sko du er mest tilpas med at løbe i. Lad være at panikke og få lavet en løbeanalyse og køb nye og dyre sko. Du kan ikke nå at løbe dem til og får bare vabler og smerter når du løber dine første ture i dem. Gør det bagefter hvis du mener det er nødvendigt.

3: Sørg for det tøj du vil løbe i, ikke gnaver. Det er rimeligt irriterende at få slidsår på inderlårene eller andre steder fordi tøjet på mystisk vis er krympet henover året.

 

På dagen:

1: Varm op! Selvom det er hyggeligt at snakke med venner og kollegaer, så sæt alligevel 20 minutter af til at varme kroppen op. Du kommer nemlig til at løbe hurtigere end du har tænkt dig. Det er jo lidt en konkurrence og det vil være rigtigt irriterende, at få en skade med det samme.

2: Prøv at kontrollere dit løb. Hellere løbe lidt for langsomt i starten for så at sætte farten op. Når du er varm, er risikoen for skader mindre og det giver som bonus en god selvtillid at løbe hurtigt det sidste stykke med alle tilskuerne.

3: Nyd hyggen bagefter, men skift lige til tørt tøj når du er kølet lidt af og sørg for du ikke fryser.


Efter:

1: Med ømme ben er det fristende at skåne sig selv mest muligt. Prøv dog at gå en tur eller hold dig aktiv. Det kan godt være lidt slemt lige når du rejser dig, men ømheden fortager sig hurtigere.

2: Stræk ud. Ikke fordi det mindsker ømheden fra løbet, men det skaber lidt blodomløb og kan virke lindrende ligesom en gåtur.

3: Når så kroppen er ved at være klar igen, så løb igen, eller dans, eller cykel eller noget helt fjerde. Bare du bevæger dig og helst med noget du finder sjovt. Man bliver bare lidt gladere ved bevægelser og så bliver det også lidt nemmere næste gang til DHL.

Kommentér