“Baekkegaard” - Mennesket bag superbrandet..
Fortalt af Lasse Stengaard Jensen
Daniel Bækkegård, professionel triathlet på 25 år og den første dansker der tager en medalje i verdensmesterskabet på mellemdistance aka. Ironman 70.3. World Championship.
Tv-Kommentatorer jubler, konkurrenterne skælver og kvindelige fans dåner, når “Baekkegaard” (sagt med amerikansk accent) melder sin entré.
Han har udstråling som en ung Luke Perry (eller en velsoigneret Justin Bieber), og er posterboy for de største brands i branchen - Fusion, hep Sports Team, Canyon, Swiss Side og Red Bull.
Men der findes også et menneske bag den glamourøse facade, som mange måske ikke kender så meget til.
“Ekstraordinær, dedikeret og fokuseret atlet. Hans evne til at analysere detaljer og holde fokus på det langvarige mål, imens det ene delmål efter det andet, vinges af. Alt dette imens hans oprigtige interesse for sine medmennesker bibeholdes. Daniel er en fantastisk samarbejdspartner.” - Troels Vest Jensen, Fusion
Sportens Farrokh Bulsara
Vi har lært at kende ham som den flamboyante sportsstjerne, med virale jubelscener og anti-jantelov oneliners som “My strength is I have no weakness”. Men man fornemmer også, at der findes et mere jordbunden og reflekteret menneske bag facaden. Lidt som Dirch Passer i dobbeltrollen som Floridor og Celestin eller den sky og lidt generte Farrokh Bulsara, der havde millioner af fans i sin hule hånd når han trådte ind på scenen som stage-personaen Freddie Mercury.
Københavner-knægten har gennemgået en Pygmalion-agtig transformation fra uforløst talent med gadedrenge-attitude, til ét af sportens hotteste navne. Som en alternativ version af My Fair Lady, hvor helten må fralægge sig arbejderklassens sprog og vaner for at kunne begå sig i det bedre borgerskab. Det alternative består i, at Daniel i høj grad har bibeholdt sit sprog og sin attitude, dog ikke uden omkostninger, som det vil fremgå senere.
Som triathlon-journalist, har jeg haft fornøjelsen af at interviewe Daniel et par gange og mere end én gang har jeg måtte genlytte optagelsen, for at forstå hvad den unge mand helt præcis havde sagt. Ord og formuleringer jeg aldrig før havde hørt, og måske ikke engang forstod betydningen af.. “Gonzo”?.. Anyone?? Selv efter 5 år på Fyn, klæber den drevne vestegns-dialekt fortsat til ham - ikke ulig en vis Anders Matthesen karakter: “.. Jason kom fra Albertslund, og det var grunden til at han talte en lille smule specielt - og grunden til at han altid havde et jernrør i baglommen”.
Vreden fra Vestegnen:
Måske er det netop Vestegnen og den sociale indignation vi kender fra Spotify-playlisten (a la “2670, så f@*k dem allesammen”), som er én af nøglerne til at forstå mennesket Daniel Bækkegård.
Det er som om vreden lurer lige under overfladen hos den normalt afbalancerede og sympatiske topatlet. Stil din mikrofon foran spanske Javier Gomez og han vil glide professionelt af på alle spørgsmål, som kan tolkes i retningen af noget kontroversielt. Gør det samme ved Daniel Bækkegård og han vil give dig den uforbeholdne sandhed om alt fra svindel til ufine tricks, som også foregår i sportens verden. Som sportsjournalister og fans er det forfriskende med spontanitet og autenticitet, men kommercielle interesser giver desværre begrænset albuerum til den slags. Meget tyder dog på at Daniel (lidt som Pepsi Max) er “the taste of the new generation” og at han er repræsentant for en markant holdningsændring til hvad professionelle atleter kan tillade sig. Sponsorerne har jo netop valgt at samarbejde med Daniel, fordi han står for det umiddelbare, skæve og lidt kontroversielle. På samme måde som Cecilie Uttrup Ludwig har været en kæmpe ambassadør for kvindecykling med kombinationen af dygtighed og “crazy girl”-spontanitet i live-interviews. Men som antydet ovenfor, er det selvsagt ikke omkostningsfrit at sætte bagdelen i klaskehøjde, når man tillader sig at være 100 % filterløs i tale og handling. Det fik Daniel i den grad at føle i forbindelse med gennembruds-sejren i Ironman Austria 2019.
“Daniel has a strong attitude when out on the course. We believe in his dreams of becoming the next long distance triathlon star” - Ralf Eggert, DT Swiss Road Marketing Manager.
Forbudte følelser på målstregen
Tastatur Krigerne på Facebook var klar til at korsfæste Daniel, da ironman-novicen kølhalede alle konkurrenter med det vi i sporten kalder “dojo-domination”, når man er uendeligt langt foran alle andre i mål. Men hvorfor var folk så sure, hvori bestod danskerens helligbrøde?
Ironman er præget af en old-school taknemmeligheds kultur - “thank God, I made it”. På finish-line forventes man at være ydmyg. Vindere kan juble, grine eller græde - but they can’t be arrogant about it! Da Daniel løb i mål og tacklede finisher-tapet med et drop-kick som var han en hviderussisk Cage-fighter, så internettet rødt. Kritikken haglede ned over ham og han blev opfattet som både arrogant og respektløs. Hvad bildte han sig i grunden ind, at fejre sig selv på den måde? Den slags skal man gøre sig fortjent til, pay your dues, som man siger.
For once in my life
Meget af kritikken forstummede dog, da Daniel i senere interviews forklarede hvorfor han havde reageret som han gjorde. En udpræget misforståelse er at højt selvværd automatisk følger et højt sportsligt niveau. Man er måske af den opfattelse, at Bækkegårds fortid på svømmelandsholdet har givet ham en badebillet til en professionel triathlon-karriere og gjort ham utaknemmelig og privilege blind. Man skal bare lige huske, at enhver topatlet der skifter sportsgren, mindst én gang er blevet vejet og fundet for let. De søger lykken i en anden sport, fordi deres oprindelig drøm er blevet knust af de barske realiteter.. de havde ikke det der skulle til. Skuffelsen og tvivlen vil altid sidde i baghovedet. Daniels egen fortælling er, at han altid skulle slide ekstra hårdt, fordi han ikke ejede for 25-øre talent, i forhold til den super årgang han tilhørte som elitesvømmer. Alligevel var det ikke nok til at klare cuttet til en olympisk karriere i bassinet, men hurtigt blev det tydeligt at han havde en stor fremtid inden for triathlon. Af de mange unge svømmere der blev rekrutteret til sporten i den periode, var Daniel én af dem man troede mest på. Men det tungeste forventningspres lagde han ubetinget på sig selv.
Når tingene ikke flaskede sig, blev han ramt af tvivl, vrede og endda selvhad.
I flere interviews har Daniel fortalt om manglede modenhed og struktur i sit liv i en svær periode, da han lige var flyttet til Odense og Tri Team SDU. Redningsplanken i det følelsesmæssige kaos blev landstræner Kasper Gejl, som stadig er Daniels træner i dag. Coach “Gejlo”, som Daniel kalder ham, fik med stor tålmodighed renset ud i den dårlige karma og skabt noget tro på tingene med en timet og tilrettelagt plan for fremtiden.
Flashback til den famøse jubelscene i 2019. Hvad der for det utrænede øje kunne tolkes som respektløshed og arrogance, var reelt en spontan reaktion på en ekstrem forløsning. En fysisk manifestation af et psykisk forventningspres der blev smadret til jorden, med en sådan vrede at det næsten føltes ubehageligt at se på - hvis man ikke kendte baggrunden. Daniel trådte ikke på sine konkurrenter eller Ironman-brandet, kun på sin egen utilstrækkelighed. Det var ikke mange måneder efter denne begivenhed, at tingene for alvor tog fart og transformationen fra danske Daniel til superstjernen “Baekkagaard” for alvor begyndte.
“Daniel is a great role model on and off the race course and we are really proud having him in the hep Sports Team” - Ronnie Schildknecht, Team Manager
Building the brand
Det har taget præcis 2 år og en pandemi for Daniel Bækkegård at blive et internationalt superbrand. I efteråret 2019 levede han stadig en anonym tilværelse på instagram under pseudonymet “The Real Striker”. Det ændrede sig i sæsonens sidste konkurrence - 70.3 Bahrain, med den chokerende hurtige tid 3 timer og 29 minutter. Faktisk var tiden den næsthurtigste i verden, kun overgået af den senere olympiske mester Kristian Blummenfelt. Daniel modtog herefter en mere eller mindre uopfordret jobansøgning fra sin gode ven Nikolaj, yngste søn i Triathlon-dynastiet Grønbek. De blev enige om at Daniel som ægte professionel ikke både kunne blæse og have mel i munden. Han måtte frem over dedikere sig fuldstændig til træning og restitution, mens Nikolaj skulle tage sig af forretningen “Baekkegaard”.
FUSION var de første der signede en aftale med Daniel og herfra gik det stærkt. Efter at have kørt flere race mod den tyske triathlon-legende Sebastian Kienle og vundet hans udtalte respekt, lå vejen åben for en kontrakt hos storholdet hep Sports Team, hvor Kienle var den mest løntunge blandt en stribe (primært) tyske topnavne.
“Daniel Bækkegård is a perfect example of an athlete who exemplifies what we look for in a Red Bull athlete.. a top level athlete with a great personality” - Jonathan Bay, Red Bull Sports Marketing Manager.
Tyren med vingerne
Der er mange grunde til at Red Bull er det ultimative kvalitetsstempel blandt professionelle atleter. Den østrigske gigant er ikke kun garant for cool cash, men har også revolutioneret sportens visuelle udtryk med ekstremt flotte og kreative videoproduktioner. Derudover får Red Bulls atleter også adgang til avancerede test-faciliteter, som de færreste kan matche. Det særlige ved Red Bull er at man ikke bliver signet på sine præstationer alene - man skal også have den rette personlighed. Typisk er man “prospect” i en periode inden man bliver endeligt optaget. Da Daniel Bækkegård blev præsenteret som Red Bull atlet den 1. juli i år (2021), var det samtidig en blåstempling af ham som et superbrand. For selv folk uden for sportens verden ved, at Red Bull ikke signer “no names”. Sportsligt mangler Daniel endnu et skridt for at nå målet om at blive verdensmester i 70.3 og naturligvis kronjuvelen Kona, bedre kendt som Hawaii Ironman.
Selv er han ikke i tvivl om at det kommer til at ske inden for en meget overskuelig fremtid, og selv med de mest kritiske sportsbriller, er jeg tilbøjelig til at give ham ret - vi får snart en dansk Ironman World Champion!