4 tips til at gøre din krop klar til Ironman Copenhagen

4 tips til at gøre din krop klar til Ironman Copenhagen

Gregers Christensen, Cheftræner i Credo Endurance og 3 x AG IM vinder samt tidligere 2’er i sin AG på Hawaii, giver dig her 4 gode råd til hvad der kan gøre en forskel for dig på søndag til Ironman Copenhagen. 

For langt de fleste der stiller til start ved en Ironman, har der lagt et ufatteligt stykke arbejde forud for deltagelsen. I spidsbelastningerne har man unægtelig måtte give afkald på en masse ting og arrangementer, for at blive helt klar til race. Derfor skylder man også sig selv og sine omgivelser at gøre de rigtige ting inden race, således race day bliver den fest man har drømt om. Det er utrolig individuelt hvordan folk nedtrapper og prioritere i dagene op til deres Ironman - men der er nogle små ting i forbindelse med rejsen til en Ironman, som langt de fleste måske ikke tænker over, men som kan gøre en forskel i dagene op til race.

Nogle af disse har jeg skrevet et par linier om:

1: Air-condition i bilen 
Hvis man som jeg bor i den anden ende af landet og skal køre til København, er det nærliggende at køre med air-conditionen slået til. Man skal dog være opmærksom på at overdreven brug af air-condition kan give en let forkølelse, da man i realiteten nedkøler kroppen for meget. Personligt har jeg derfor ikke slået air-conditionen til på min tur til københavn, men sørger for at have nok væske med på turen i stedet. 

2: Hovedpuden 
Der er ikke noget der kan stresse en atlet som en dårlig nats søvn! Tankerne omkring racet farer allerede igennem vores hoved, så det sidste vi ønsker er at sove dårligt. Derfor vil jeg altid anbefale, at man tager sin egen hovedpude med til det hotel man skal bo på.

3: Maden 
Jeg er på ingen måde fanatisk i forhold til maden de sidste dage op til en ironman. Af performance-mæssige årsager prøver jeg at skære kostfibre ud af kosten, da disse hæmmer optagelsen af kulhydrat, men ellers spiser jeg som jeg plejer. Dog er min foretrukne ret inden race pizza af den simple årsag, at jeg ved den har ligget i en stenovn der er over 200 grader. Skulle der være noget der ikke burde være i min mad, bilder jeg mig selv ind, at en 200 graders stenovn nok skal dræbe det, inden det ryger i min mave! Dagen inden race sørger jeg for at spise mit hovedmåltid til middag og så et let måltid til aften. Årsagen er så banal, at jeg gerne vil sikre mig, at jeg når at fordøje maden og være i stand til at “aflevere resterne” på WC om morgen inden race.

4: Hold kroppen i gang 
Jeg oplever til tider at snakke med folk, hvis opfattelse af nedtrapning er en decideret træningsfri uge. Hvis man er nået dertil hvor man er mentalt brændt ud og ikke kan overskue mere træning, kan det give rigtig god mening at hive stikket totalt. Men 7, 9, 13, er det ganske få procent der kan puttes i den kategori. Langt de fleste vil have gavn af at lave lidt igennem hele nedtrapningen. Husk på at i Jeres forberedelse til Ironman har I som ofte trænet alle ugens dage i måneder, måske år! I har med andre ord vænnet kroppen til at træning er det “naturlige” at gøre. Blot fordi der ligger et vigtigt race i slutningen af ugen, skal der ikke laves om på denne rytme. I stedet skal der selvfølgelig skæres godt ned i volumen og intensitet, så kroppen bliver friskere dag for dag.

Gregers Christensen er cheftræner i Credo Endurance, som arbejder med både eliteudøvere på verdensplan samt nogle af de dygtigste AG'ere. 

Kommentér