La Marmotte - Tøjvalg 2017

La Marmotte - Tøjvalg 2017

La Marmotte står for døren og der er ikke lang tid til, at det for alvor går løs i de franske alper. La Marmotte er for mange årets ultimative højdepunkt, som der er trænet systematisk hen imod over hele vinteren. Uanset om du er super veltrænet eller almindelig dødelig motionist er La Marmotte en kæmpe udfordring. La Marmotte er et ekstremt hårdt løb på 174 km og ca. 5000 højdemeter, som passerer de klassiske tour-bjerge Glandon, Telegraphe, Galibier og Alpe d'Huez.

Dit tøjvalg er altafgørende for, hvordan du vil performe i et løb der er så langt og samtidig så hårdt - dette især pga. de temperaturforskelle der altid er. Tøjvalget er rimeligt til at gå til, hvis der er meget varmt - og det er der trods alt de fleste år. Her vil valget falde på et setup bestående af et par SLi-bibs, SLi-jersey og PWR Cycling Socks, hvor vi vil supplere med en S1 Cycling Vest til nedkørslen fra Galibier. SLi-bibs udmærker sig ved at være super lette, have maksimal kompression og samtidig hurtigtørende. SLi Jersey er en meget let og ventilerende trøje og PWR Cycling Socks er ventilerende og giver kompression på lægmusklen for at minimere træthed. S1 Cycling Vest er en meget let og vindtæt vest, som ikke fylder meget i baglommen.

Vejrudsigt 2017

Når vi kigger på vejrudsigerne i år (2017, red) ser den meget mere kryptisk ud. Om morgenen i Bourg D'Oisans er der ca. 10-12 grader og overskyet når startskudet lyder til La Marmotte. Op ad Col du Glandon er det ca. det samme og det gør, at når klokken er ca. 9 og du skal til at køre nedad er det forholdsvist koldt. I bunden på det falske flade stykke hen mod Col du Telegraphe, er vejrsigten stadig overskyet og 13 grader. Når opkørslen efterfølgende når til det højeste punkt, Col du Galibier, kommer du op i over 2600 meters højde, hvor der i skrivende stund loves 0 grader på toppen. Dermed er der udsigt til en meget kold nedkørsel, hvor din krop især bliver udfordret på de første kilometer fra toppen, da der vil være isnende koldt og din krop i forvejen er meget varm og våd fra opkørslen. Når du kommer i bunden er der lige nu udsigt til 19-20 grader og let sol på vej op ad Alpe d'Huez.

Hele dette scenarie stiller meget store krav til, hvad du vælger at tage på. Da de fleste bor på toppen af Alpe d'Huez og løbet starter kl. 7 betyder det, at man skal køre nedkørslen fra Alpe d'Huez allerede kl. 6 om morgenen. Et godt råd er, at tage en gammel cykel-vinterjakke på, som man kan smide ud lige inden start. Alternativ kan du benytte det setup, som du vælger at benytte ned af Galibier.

Hvis du rejser med rejseselskab eller har købt dig til private depoter på turen, vil det være at fortrække at aflevere vindvest til dette allerede inden start, da de private depoter typisk er placeret på toppen af Galibier og i bunden af nedkørslen. Dette gør, at du slipper for at pakke vindvest og eventuelle ærmer i lommerne og du kan aflevere det igen i bunden af nedkørslen, når der bliver varmt. Har du ikke denne mulighed er det vigtigt, du vælger den rette vindvest, da den skal fylde- og veje mindst muligt og stadig have størst muligt effekt.

Ekstremt vejr

Det bliver en ekstrem omgang da temperaturspændet svarer til den koldeste vinterdag til den varmeste sommerdag i det danske, når man tillægger chill-faktor og det at køre op af et bjerg som Alpe d-Huez.

Hvis ovenstående vejrudsigt holder, vil vi anbefale et setup betående af PWR Cycling Socks for mest mulig kompression og støtte til lægmusklerne, et par SLi Bibs og så en SLi Cycling Jersey. Begge dele koblet med lange ærmer og ben samt et par vinterhandsker til den barske nedkørsel. Samtidig vil vi medbringe SLi Cycling Jacket til nedkørslen på både Glandon, som ligger forholdsvis tidligt og på Galibier. SLi Cycling Jacket kan pakkes i en baglomme, men hvis du har pladsmangel grundet gels, slanger og andet kan du ligge den langs ryggen under trøjen i stedet. Derved har du tøj til hele spændet og har de bedst mulige forudsætninger for at bestige alpen til sidst i et skarpt setup af den ventilerende SLi-jersey. Ja, det er rigtigt meget at medbringe, men det er dumt at spare på tøjet og at kulden skal have lov at slå dig ud, når du har trænet og rejst så langt efter at deltage.

Hvis vejrudsigten bliver lidt mildere vil vi vælge et setup bestående af PWR Cycling Socks for mest mulig støtte til lægmusklerne via den effektive kompression, et par SLi Bibs og så C3 Light LS Cycling Jersey. Hertil en S1 Cycling Vest til nedkørslen på Galibier. Netop setuppet med C3 Light LS Cycling Jersey er interessant, da den udmærker sig ved, at give dig maksimal komfort, være åndbar og transporterer fugt væk fra kroppen. Den er bygget af tolags-metervarer og samtidig med åndbar er den stadig vindbeskyttende og vil holde dig ved optimal temperatur. Den er tætsiddende og med enorm stretch, som gør, at du nærmest ikke mærker, du har den på. Selvom ærmerne lukker helt tæt ved håndled, er det stadig muligt at trække dem op således du stadig har en tætsiddende nærmest kortærmet trøje på. Sidst men ikke mindst er der selvfølgelig lommer til gels, slanger og andet du gør have med.

Kommentér