Krigen - mod os selv

Krigen - mod os selv
Under overskriften ”Slut med kinaskak og russisk roulette” trækker MEP´er og venstrepolitiker Søren Gade på vegne af os alle i den vestlige verden håndbremsen i et indlæg på Jyllands-Postens blog.

Ikke blot islamistiske fundamentalister men nu osse Putins invasion af Ukraine og senest kinesernes aggressive fremfærd omkring Taiwan presser klodens frie samfund. Men de totalitære og magtsyge regimers fremmarch er vi selv skyld i.

”Helt grundlæggende​ har vi i mange år forsøgt at spille
med partnere, der dybest set har bluffet os.”
- sagt på Jyllands-Postens blog af Søren Gade, MEP

Hans pointe er klokkeklar: Vores blinde tro på de demokratiske spilleregler og idealistiske forsøg på at påvirke den geopolitiske scene til fred, fordragelighed og såvel social som økonomisk sameksistens har desværre virket lige modsat. Os i den vestlige verden er i stedet stille og roligt blevet dybt afhængige af russisk olie og gas og kinesernes produktion af stort set alt til næsten ingen penge. Og nu - opbygget af vestlig valuta og know how - viser de sit sande jeg og underlægger sig land og frie folk med magt og trusler.   

Så nu sidder vi selvforskyldt i fælden. For vi har selv givet dem de økonomiske muskler til at terrorisere såvel egne befolkningsgrupper som den frie verden. Og ikke nok med det. Vi har undervejs i (over)forbrugets tjeneste helt lukket øjnene for menneskelig undertrykkelse, rovdrift på de knappe ressourcer og klimakrisens komme.  

Men hør - de her globale problematikker er jo helt uoverskuelige for lille mig. Det må andre løse. Nej, i virkeligheden må vi til at forstå alvoren i, at det kun er mig og dig, der kan stoppe de aggresive magtregimers fremmarch. Ved at bruge det vigtigste våben af alle - økonomien. Og her er pistolen dit betalingskort eller din mobilpay. For kun du bestemmer gennem dit vareforbrug og indkøb, om dine penge i sidste ende skal hjælpe Kina med at kvæle enhver form for folkeligt oprør og ytringsfrie medier. Og i øvrigt hæmningsløst forurene og opbruge klodens ressourcer.

Eller vi gennem et stadigt stigende energiforbrug vil sælge ud af vores værdier og støtte russernes aggressive forsøg på at trække store dele af et frit Europa ind i et totalitært og sovjetlignende regime, der med jernhånd knægter enhver form for menneskeret.

Eller vil du forbruge mindre - og få mere. Både når det gælder kvaliteten i vestligt producerede varer, en fri og demokratisk verden og et klima, der redder kloden.     
Så faktisk er du den vigtigste brik i det storpolitiske og klimaglobale magtspil. 
Hvad er dit næste træk..?

Kommentér