Bliv set i mørket

Bliv set i mørket

Vinterhalvåret byder på mange mørke timer i døgnet. Det bør dog ikke stoppe dig fra at få mange gode udendørs træningstimer i benene, men det er vigtigt at være ekstra opmærksom på den rette beklædning og sikkerhed.

Vi har samlet en række med gode råd til din vintertræning udendørs, så du kan færdes sikkert og samtidig træne effektivt.

Hi-Vis og refleks

Under især vintertræning er det vigtigt at påføre sig tøj, der gør dig synlig selv i fuldt mørke. Påklædning med Hi-Vis produkter og reflekser i aften- og nattemørket er essentielt for din egen og andres sikkerhed. Den største sikkerhed opnås selvfølgelig ved at tage en fuld Hi-Vis jakke med reflekser på, men det er også effektivt at bruge Hi-Vis accessories: handsker, skoovertræk, neckgaiter eller hue - jo mere desto bedre.

Bevægelse øger effekten

Reflekser og Hi-Vis i bevægelse er mest synlige. Derfor er det en god ide at vælge tøj med Hi-Vis effekter og reflekser på bevægelige steder eller påsætte reflekser på de bevægelige dele af kroppen. Derfor vil benene og fødderne være et oplagt steder, når man cykler, arme og ben er bedst, når man løber.

Synlig på cykel

Når du cykler i mørket er din siddeposition også vigtig for synligheden af dine reflekser. Reflekser eller Hi-Vis effekter på mave eller ryg er ikke nær så synlige, hvis du sidder i for eksempel aero-position. Er de derimod placeret ved kravebenene og på lænden eller længere nede, bliver reflekser eller Hi-Vis effekter synlige i flere positioner på cyklen.

Lygter til cyklen

Når du hopper på cyklen i vintermånederne, skal der lygter på. Loven siger, at man skal have lys både foran og bagpå, og at ens lygter skal kunne ses på 300 meters afstand - husk her at “more is more” øger din synlighed og sikkerhed. Da lyset også i dagtimerne om vinteren kan være dårligt, giver det god mening også at have sine lygter tændt hele dagen, og baglygten skal gerne blinke for at sikre mest synlighed. Tag eventuelt en ekstra forlygte og baglygte med på cykelturen, hvis en lygte skulle går tør for batteri. I kolde og fugtige perioder nedsættes batteriets effekt og levetid.

Reflekser på cyklen

Reflekser på cyklen skal kunne ses fra alle vinkler i mørket. Derfor er det et lovkrav at man har en hvid refleks, der er synlig forfra, en rød refleks, der er synlig bagfra, og to gule reflekser på hver pedal. I hvert hjul skal der være en gul refleks i egerne eller hvide reflekterende dæk - eller fælgsider.

 

Tag pandelampen med

Når det gælder sikkerhed på løbe- eller cykelturen er en pandelampe et super redskab. En pandelampe gør dig mere synlig, når der kommer en modkørende bil. Samtidig oplyses ujævnheder i underlaget, man færdes på. Er der sort is eller is generelt på jorden vil pandelampen også afsløre det.

 

Garmin radar

Garmin har skabt et produkt, som fortæller dig om biler, der kommer bagfra helt op til 140 meter væk. Den signalerer det til din Edge cykelcomputer eller kompatible smartphone samt udvalgte Garmin Wearables eller den valgfrie radar displayenhed. Garmins Varia™ RTL516, som produktet hedder, har også en lygte, der er synlig på 1,5 km afstand, selv i dagslys. 
Link til Garmin radar

Kommentér