FUSION Nytårskavalkade

FUSION Nytårskavalkade

10 største præstationer 2022


⭐⭐⭐⭐⭐⭐ Next Level


Sam Laidlow’s Kona show: 

Han var arkitekten bag det mest underholdende Ironman Hawaii i mange år, anarkistisk som en ung Thomas Hellriegel, med et fuldtonet angreb på forhåndsfavoritterne og missionen var chokerende tæt på at holde hele vejen til mål.  Selvom det “kun” blev til en 2. plads for den 23 årige Kona-debutant, er det én af de mest spektakulære fysiske kraftpræstationer, der nogensinde er set på Hawaii. Ud over at sprænge den eksisterende cykelrekord til atomer med utrolige 4.04.35 (tidligere 4.09.06), fulgte han op med karrierens bedste marathon-finish 2.44.39 og næsthurtigste tid overall med 7.42.23 - knap 9 min. bedre end Jan Frodenos “benchmark” sejr fra 2019.

 Historien vil huske Laidlow som den flamboyante drømmer, der rev tæppet væk under myten “Kona” og katapulterede sporten adskillige år frem i tiden.

Magnus tangere Frodeno-rekord i Roth:

Teknologien har rykket sig en del i de senere år, men bemærk alligevel Jan Frodeno’s hypede og nøje tilrettelagte rekord-attack fra Roth 2016 - 7.35.39. 

Tiden er endnu ikke overgået i åben konkurrence uden markante asterisk* fx. svømning i medstrøm. Da Magnus krydsede målstregen som vinder af Roth 2022 i tiden 07.35.48, skrev han sig ind blandt de hurtigste nogensinde. Han er officielt den 3. hurtigste atlet i historien og vindertiden den 4. hurtigste all time! Hvis man ser på splits, så kan det næppe chokere længere, når Magnus sætter ny ruterekord (4.01.56  og klart i top 10 all-time bike splits), men der har trods alt kørt mange legender de sidste 30 år. Teknologien har selvfølgelig overhalet Stadler og co. for længst, men Magnus overhaler bl.a. Wurf, Sam Long og “Starky”, med adgang til samme udstyr og træningsmetoder - det er høj klasse. Selvom carbon-skoen har rykket tiderne en smule, så kræver 2.40 marathon stadig et højt løbeniveau. At gøre det efter en monumental bike course-record er nærmest ubegribeligt og fremhæves da også worldwide, som kandidat til årets største præstation.         ⭐⭐⭐⭐⭐ Excellent


Angert’s “Anger Management” - WT Long Distance Championships 

Lad det være usagt her hvilken præstation der var størst - den sportslige eller Florian Angerts stoiske ro og stiltiende accept af røveri ved højlys dag, da VM guldet glippede. Motivationen var helt i top og Angert trykkede til, for at lægge maksimalt pres på sin franske konkurrent, som utroligt nok begrænsede tidstabet til 2 min. Utroligt, fordi franskmanden formåede at smide knap 7 min over 90 km i Dubai tidligere på sæsonen. Drafting og dommerlinjen var generelt et tema i 2022, primært pga. den inkonsistente linje - jernhård justits på Queen K og junglelov i Samorin blandt andet.


“Daniel i Løve’kulen” - Ironman Israel

For en topatlet i Bækkegård-klassen, skal der mere til end topresultater i Dubai og Helsingør for at kalde sæsonen godkendt. Derfor var presset ekstra stort inden Ironman Israel, der med status af Regional Championship tiltrak et imponerende felt, årstiden taget i betragtning. 

I bagklogskabens lys kunne en bedre svømning nok have givet en sejr (og en højere placering på denne liste), men bortset fra det var Bækkegård i sit absolutte es. Med undtagelse af FUSION drengene Kallin og Florian Angert, blev chase-packet høvlet ned under gulvbrædderne med mere end 6 min. Det formåede Daniel at bakke op med et vanvittigt 2.37.39 marathon - en dybde i det store talent, som vi ikke tidligere har set på langdistance.

Men hvor godt er 2.37 så, spørger du? I dansk kontekst er det den bedste tid nogensinde - tidligere Mads Vittrup (Cph, 2.38) og Rasmus Henning ( Roth, 2.39). Selv hvis man smider “carbon-kortet” i puljen, er det løbet på en kuperet rute efter en benhård solo TT effort, hvilket er dybt imponerende. Desværre druknede Daniels præstation lidt, fordi Patrick Lange valgte at peake samme dag, med fuldstændig uhørte 2.30 på det afsluttende marathon - by far hurtigste tid på distancen nogensinde! Uden statistisk fra tidligere udgaver af IM Israel, er det dog svært at få et retvisende billede af hvor på “crazy-skalaen” vi befinder os, men det kan konstateres, at han løb næsten 5 min hurtigere end i Roth med et identisk bike-splits (4.16). Ditlevs dækeksplosion i Texas:

Der var kæmpe drama og næsten landskampsstemning (minus one-love armbånd), da Magnus Iron-debuterede med en tabt sprint-duel mod legendariske Ben Hoffman. I virkeligheden burde det have være en kedelig og knusende overlegen sejr til Magnus, men et uventet dækskifte kort før skiftezonen gjorde det samme for Ditlevs gigant forspring, som IT Factory gjorde for Finn Nørbygaards opsparing - den forsvandt!

Det ændre dog ikke på det samlede indtryk - en fysisk og mental præstation i absolut verdensklasse og ekstremt underholdende ej at forglemme.                        


Banzai  - Alberte vinder Miyazaki World Cup (Japan):

Hvis en sejr i Ironman-regi er som at ramme bullseye i dart på dit lokale værtshus, så må en World Cup sejr svarer til at gøre det samme, men med bind for øjnene. Konkurrencerne i draft-legal tri er nådesløse og på trods af mange danske topnavne gennem årene, har World Cup sejre aldrig været en selvfølge! Tandlægen fra Fredericia bliver måske undtagelsen der bekræfter reglen, ihvertfald viste Alberte endnu engang sin klasse, da hun i efteråret vandt karrierens 2. World Cup i japanske Miyazaki. 

⭐⭐⭐⭐ Very impressive


Emil Holm - vinder Africa Triathlon Cup Dakhla

En præstation der nemt kan drukne imellem årets store bedrifter i Challenge og Ironman-regi, men set i lyset af hvor få danske senior-herre der vinder draft-konkurrencer på højt internationalt niveau, så skal dette resultat med på listen. Africa cup rangerer lige under World Cup og Emil viste høj klasse - specielt på løbet, med dagens hurtigste tid (ca. 3.05 pr km). Mentalt var det også en stor skalp for Emil, med sin hidtil bedste præstation på den olympiske distance.


“Mr. Consistent” nr. 5 Ironman World Champs. St. George

En nidkær motorcykel-ref. på Queen K og 5 ufrivillige minutter i penalty box, ødelagde Florian Angerts imponerende 2022 statistik, som én af PRO feltets mest konsistente - aldrig dårligere placeret end top 5. 

Han var én af hovedaktørerne i Ironman St. George, hvor han hamrede til i front på cyklen og selvom det lignede en suicide-mission, fightede han en respektabel 5. plads hjem på løbet.        

VM bronze til “Gulddreng” - Ditlev 3’er i 70.3 Worlds

Du ved det har været en god sæson, når en VM medalje hverken er sæsonens højdepunkt eller det næstbedste du har præsteret. Objektivt set er en VM medalje nok større end at blive nr. 2 i Ironman Texas… men måden det blev eksekveret - hele dramaet tæller også med. Ingen tvivl om at Magnus var fænomenal, specielt efter et skuffende Kona få uger forinden. Som den eneste tilbagelagde han de 90 km under 2 timer og løbet var bundsolidt. Blummenfelt og Kanute var bare next-level indebrændte og gjorde det ret hurtigt til et “2 horse race” på løbet.  

“Something golden in the state of Denmark” - 

Bækkegård vinder 70.3 Elsinore:

I virkeligheden burde den episke duel mod Marten Van Riel i 70.3 Dubai rangere højere end Helsingør rent sportsligt. Men sejre er sejre og for en atlet der lægger så meget passion og sjæl i sporten som Daniel Bækkegård, kan en regulær magtdemonstration på hjemmebane ikke købes for penge (medmindre selvfølgelig de kommer fra Red bull:-).   


Honourable Mentions 


Thors Hammer - Fantom-debut i Kalmar:

Young Gun Thor Bendix Madsen imponerede med en 4. plads i IM Sweden (Kalmar) - en fænomenal tid, der betyder at han nu rangere blandt de 3-4 hurtigste IM-debutanter til dato. Desuden må der næsten gemme sig en uofficiel ungdomsrekord, med sine 22 år på race-day. Tiden 7.51.13  burde normalt være rigeligt til at nå podiet, men når Alistair Brownlee er med i startblokken er top 4 bestemt ikke dårligt.


Xterra-rebellen tæt på VM medalje

Xterra lynet Jens Emil Sloth Nielsen har efterhånden kørt flere topresultater og sejre hjem, men opnåede et foreløbigt højdepunkt i karrieren med en 4. plads i Xterra World Championships. Hvis denne bedrift er gået lidt under radaren, så kan det skyldes at VM 2022 blev afviklet i Italien og ikke Maui, som for mange er synonym med Xterra, men altså ikke nødvendigvis det officielle verdensmesterskab.         

Kommentér