De bruger ikke dab* i dobbelt A: Mød Gustav og Sofie Heby Pedersen

De bruger ikke dab* i dobbelt A:  Mød Gustav og Sofie Heby Pedersen

* Når man tager foden af pedalerne for at undgå at vælte

Af Lasse Stengaard Jensen


Talentfabrikken i Aalborg syd:

Bydelen Gug i det sydlige Aalborg har fostret ikke så få talenter. Hele Danmark kender Niarn, den bindegale Stand Up komiker Christian Heltboe (Geo) og Razz aka. “Kickflipper”. Alle har med stolthed fortalt om arnestedet for deres karriere, bedst formuleret af rap-legenden Jonny Hefty: “Jeg er ik´ borgermester i Aalborg endnu - jeg er stadig Aalborg-mester i rap ude i Gug”. Men Gug er også hjemby for søskendeparret Gustav (årgang 2004) og Sofie Heby Pedersen (årgang 2001), vis talent rækker langt ud over Danmarks grænser. Gustav er lige nu én af verdens bedste junior-ryttere, mens Sofie som nyoprykket til dame-elite, allerede har bidt sig fast i toppen. Begge kørte for nylig World Cup i Frankrig, hvor der skulle konkurreres både lørdag og søndag. Resultatet blev 4 x metal til Heby Pedersen , idet både Gustav og Sofie kørte sig på podiet back to back. 

 

Det man hører ude i byen:

Kendere af mtb-sporten beskriver Gustav som en “mini-van der Poel”, med reference til den mangefacetterede hollænder, med utallige triumfer i cross, mtb og på landevejen. Allerede i sine tidligste teenage-år, var Gustav berygtet for at kunne hænge på ethvert baghjul, selv med gashåndtaget drejet helt i bund. De fleste er enige om at han har potentiale til at hive en VM titel hjem som senior, hvis den nuværende udvikling fortsætter. Sofie har ligesom Gustav domineret junior-årgangene, og det bliver interessant om hun kan tage faklen op efter stærke navne som Annika Langvad.  


Fandt sit “Mojo” i den lokale Dojo:

Det er meget sandsynligt at Gustav og Sofie er blevet suveræne på mtb, takket være mange års intensiv kampsportstræning i judo. Til forskel fra f.eks. karate, hvor grundelementerne består af slag og spark, handler judo om greb og kast. Judo har fokus på kropskontrol, hvor balancepunktet bruges til at overvinde modstanderen. Dette giver nogle helt åbenlyse fordele på de tekniske dele af mtb-sporet. Gustav var 7 år og Sofie 10 år, da deres far gav dem en Gi (træningsdragt), i fødselsdagsgave. Allerede dengang var deres mindset, at de ville være de bedste, så der blev trænet flittigt i den lokale dojo. Den store dedikation betød også at Sofie gennem årene vandt adskillige danske mesterskaber. 


Far plantet i skoven:

Gustav var den første der droppede kampsport til fordel for de brede dæk. I et par måneder prøvede han at kombinere judo og mtb-træning, men logistisk var det svært at tilpasse og efterhånden trak skoven mere og mere. Det var ikke et spørgsmål om sjov og ballade frem for disciplineret kampsportstræning. Gustav vidste med det samme, at han ville køre stærkt og at han ville være den bedste. Efterhånden blev turene på den tohjulede en daglig rutine og skoledagene føltes ofte lange, når man bare gerne ville ud i den friske luft og træne. Den far der havde introduceret både judo og mtb for sine børn, måtte efter ganske kort tid konstatere, at han ikke længere kunne følge med Gustav i skoven.  


Medaljer på stribe:

Med en glorværdig karriere som judo-kæmper, kørte Sofie primært med til mtb-træning for sjov, men allerede i første træning opdagede hun, at hun uden problemer kunne følge med drengene. Det var dog først da den sportslige udvikling krævede et klubskifte langt fra Aalborg, at beslutningen om at satse på mtb blev truffet. Der var noget befriende ved at kunne køre ud at træne når man havde lyst, modsat judo hvor man altid var afhængig af mindst én kvalificeret træningspartner.


Både Gustav og Sofie har vundet adskillige ungdomsmesterskaber i mtb, i den olympiske disciplin XCO, med varighed af 60-85 min. på fuld hammer. Gustav lægger ikke skjul på, at han er ret overlegen på den hjemlige ungdoms-scene, mens der i World Cuppen er hård konkurrence blandt top 10. 

Sofie mangler ikke konkurrence herhjemme, eftersom hun netop er rykket op i seniorrækken. Når hun tidligere skulle kigge langt efter jævnaldrende og jævnbyrdige konkurrenter, var det naturligt at tage kampen op mod Gustav og de andre drenge i Aalborg mtb-klub.


 

Træning i hverdagen:

Gustav og Sofie er begge på mtb-landsholdet og det betyder en del rejseaktivitet til internationale World Cups og mesterskaber. På rejse fri uger, venter Sofie gerne på at Gustav får fri på Aalborghus Gymnasium, så de kan tage ud at træne sammen om eftermiddagen. Typisk bliver det til mellem 2,5 - 3,5 timers udholdenhedstræning, mens der hver tirsdag og torsdag køres intervaller med Aalborg mtb-klub. Sofie har svært ved at skjule hvor meget hun elsker disse hårde dage, og den interne konkurrence i klubben. Det handler også om det sociale, da klubben udgør en meget stor del af omgangskredsen for det ambitiøse søskendepar. Landevejen og et par racere kan være en god afveksling på de lange ture, mens der også bliver plads til hviledage i skemaet. En hviledag kan dog sagtens indeholde et par timers teknisk træning, hvor pulsen holdes nede.

 

Zwift-kongen:

Indendørs Cykling er blevet et kæmpe hit i de senere år, og denne vinter hoppede Gustav med på vognen. Zwift-konkurrencerne har en varighed der stort set svarer til en typisk mtb-konkurrence, så det er fantastisk specifik pulstræning. Gustav har gjort sig særdeles bemærket i den højt profilerede UnoX-Cup, hvor han ofte har siddet med i finalerne blandt prominente navne fra landevejen. Helt konkret fortæller Gustav, hvordan hans Peak Power (maksimale watt) har rykket sig fra 1150 w til 1400 w med de mange konkurrencer på Zwift. Sofie er såmænd også hoppet med på Zwift-bølgen, dog primært som grundtræning, da hun foretrækker at træne konkurrence-specifikt i skoven.  

 

Hvad er hemmeligheden?

Hvis man spørger Sofie hvorfor Gustav og hun selv er blevet så dygtige, nævner hun 3 årsager: 

  1. De har haft en stor træningsdisciplin fra en tidlig alder. 
  2. Specielt Gustav var helt fra begyndelsen klar til at forbedre små ting for at blive hurtig på mtb. I den forbindelse er et seriøst forhold til kost også blevet integreret tidligt, da også judo på konkurrenceplan er inddelt i vægtklasser. Samtidig er de meget bevidste om at de køre på det bedste (hurtigste) udstyr der findes på markedet.
  3.  Den vigtigste nøgle til at forstå de mange guldmedaljer samlet under ét tag, er netop den store fordel at have hinanden. At kunne tage ud og presse hinanden hver evig eneste dag og peppe hinanden op på dårlige dage, det har bogstaveligt talt været guld værd. 

Kommentér